Predstavljajte si, da vaš zdravnik redno ignorira temeljni vidik vašega zdravja. Ker to ravno počne s tem, ko ignorira neravnovesje pH vrednosti v vašem telesu – govorimo o kislinsko-bazičnem neravnovesju.
Klasična medicina ignorira pH ravnovesje, medtem ko alternativna medicina priznava, da je naše telo v nenehni težnji po kislinsko-bazičnem ravnovesju in da neravnovesje lahko vodi v vrsto bolezni. Ne pozabite – kislinsko-bazično ravnovesje se lahko enostavno uravnava. To lahko naredite že s preprostimi koraki, ki jih vnesete v svojo prehrano in tako izboljšate pH svojega telesa v samo nekaj urah.
Kaj je pH vrednost?
Kratica pH pomeni »potencial hidrogena«. Koncentracija atoma hidrogena v raztopini določa njegovo pH vrednost, ki jo merimo med 0 in 14 – nižja je vrednost, bolj je telo zakisano. Voda, ki je nevtralno živilo (ni ne kisla in ne bazična), ima pH vrednost 7.
pH telesa ima velik vpliv na tveganje za osteoporozo, izgubo mišic, zlome in nastanek ledvičnih kamnov, pa tudi diabetes, visok krvni tlak, srčne bolezni, težave s ščitnico in še veliko drugih stanj.
Ko tekočine v telesu postanejo preveč zakisane, telo začne uporabljati zalogo mineralov iz kosti in mišic in na ta način kompenzira. To na dolgi rok vodi v tanjše kosti in nižjo mišično maso. Preveč zakisana tkiva povečujejo tudi števila vnetij (tveganje pri več kroničnih boleznih), poškodujejo procese v celicah in obremenjujejo limfatični sistem, kar vodi v slabši naravni proces detoksikacije.
Kako zakisani smo ljudje?
Na voljo ni jasne statistike, zagotovo pa zakisanost prizadene večino ljudi. V Ameriki, pa tudi drugje po svetu, zaužijemo preveč soli in premalo (kakovostnega) sadja in zelenjave. Če spremenimo prehrano, se bo naše kislinsko-bazično ravnovesje stabiliziralo. Primeri, ko bi ljudje uživali preveč bazičnih snovi, so ekstremno redki.
Kaj vpliva na pH vrednost?
Zadnja raziskava o proučevanju vpliva kislinsko-bazičnega ravnovesja na človekov pH je bila narejena pred več kot enim stoletjem.
Težava se ne skriva v tem, da bi ljudje zaužili posamezna hranila, ki v našem telesu delujejo kislo, kot sta npr. paradižnik in pomaranča. Pomembno je, kako več hranil skupaj vplivajo na pH v krvi. Optimalna vrednost pH je sicer med 7,35 do 7,45. Že samo rahlo odstopanje pH v bolj kislo smer ima lahko velik vpliv na telesne celice.
Živila, ki nam pomagajo
Hranila, bogata z magnezijem, kalcijem in kalijem. Ta poskrbijo za nevtralen ali bazičen pH. Tak pH kostem pomaga, da absorbirajo kalcij in so na ta način bolj trdne. Sveže sadje in zelenjava sta najboljša vira bazičnega kalija (še posebej rozine in špinača).
Problematična živila
Procesirana hrana, hrana, vložena v kozarce, obroki v restavraciji, še posebno hitra hrana.
Kar je ironično, je, da milijone ljudi uživa mlečne izdelke, bogate s kalcijem (mleko, sir, jogurt), da bi obdržali kosti. Ampak večina mlečnih izdelkov povzroča zakisanost. To morda razloži dejstvo, zakaj je v nekaterih državah visoka stopnja osteoporoze, čeprav veliko ljudi uživa velike količine mlečnih izdelkov.
Kako jesti za uravnotežen pH?
Omejite vnos soli. Sol je sestavljena iz natrija in klorida. Ta kombinacija vodi v nizko zakisanost. Zdravi ljudje potrebujejo le 1.300 mg natrija na dan. Ko nakupujete živila, preberite nalepko s sestavo. Raje se odločite za svežo hrano in ne kupujte vnaprej pripravljenih obrokov, ki navadno vsebujejo ogromno soli.
Jejte veliko zelenjave. Stremite k temu, da bo ena tretjina vaših obrokov sestavljena iz sveže ali zamrznjene zelenjave in sadja. Ne kupujte zelenjave v pločevinkah, saj vsebujejo dodano sol, konzervirano sadje pa vsebuje dodan sladkor. Zdrav nasvet je tudi, da polovico krožnika napolnite z zelenjavo, četrtino z ribo ali drugimi beljakovinami, preostalo četrtino pa z manjšim delom škroba (sladki krompir, rjav riž).
Pijte dovolj vode vsak dan. Izogibajte se sladkanim pijačam, alkoholu, kavi, ki še dodatno poveča dehidracijo. Voda je tudi v sadju in zelenjavi. Če pojeste manj sadja in zelenjave, je sploh pomembno, da pijete dovolj vode. Nasvet: v vodo dodajte sok limone, ki deluje bazično.
Živila, ki delujejo kislo: govedina, kruh in pekovska peciva (bela in rjava moka), kosmiči (vsi, tudi polnozrnati), mleko, svinjina, riž (beli), testenine, krompir.
Živila, ki delujejo ekstremno kislo: alkohol, kruh (polnozrnat), sir, piščanec, umetna sladila (aspartam, saharin), kava in črn čaj, jajca, oreščki (orehi, arašidi), riž (rjavi), klobase.
Živila, ki delujejo bazično: sadje, zelenjava.
Živila, ki delujejo ekstremno bazično: kokosova voda, datlji, rozine, špinača.
Zapomnite si – zaužite več sadja in zelenjave ter manj živil, ki delujejo kislo, in vaše telo bo doseglo pH ravnovesje.