Približno ena tretjina vseh Nemcev redno ali občasno trpi zaradi zgage – vračanje kisline iz želodca – ali refluks, kot se obolenje imenuje v medicini.
V približno 60% vseh primerov se zgaga sproži zaradi slabe prehrane, stresa, hektičnosti in čustvene preobremenitve, k pojavu zgage pa lahko prispeva tudi debelost.
Kot standardna terapija proti zgagi se v prvi vrsti uporabljajo zaviralci želodčne kisline, tako imenovani zaviralci protonske črpalke (PPI). Ta zdravila, ki so od leta 2009 na voljo v prosti prodaji v lekarnah, je dovoljeno uživati samo krajši čas oziroma pod zdravniškim nadzorom. Vendar pa je realnost nekoliko drugačna. Večinoma se zaviralce želodčne kisline uživa po več mesecev ali let – in to za visoko ceno. Pri dolgotrajni terapiji proti vračanju kisline iz želodca ali zgagi lahko zaradi oslabljenega sprejemanja magnezija med drugim pride do hudega pomanjkanja magnezija, kar se izraža v obliki krčev v mišicah in nogah, mravljinčenja, pa vse do otopelosti okončin. Tudi notranji nemir, razdražljivost, nespečnost, manjša storilnost pri delu, pomanjkanje koncentracije, glavoboli ali motnje srčnega ritma so lahko možni znaki pomanjkanja magnezija.
Da bi se izognili hudemu pomanjkanju magnezija zaradi dolgotrajnega uživanja zaviralcev protonske črpalke, je zelo pomembna zadostna oskrba telesa z mineralnimi snovmi. Pacientom, ki redno jemljejo zdravila proti zgagi, se zato zelo priporoča, da svoje telo nujno oskrbijo z dodatnimi visokimi odmerki magnezija. Idealni pri tem so proizvodi, ki vsebujejo magnezij v organski obliki, kot je magnezijev citrat (npr. Magnesium Diasporal 300 mg). Magnezijev citrat za sproščanje magnezija ne potrebuje želodčne kisline in ga telo lahko absorbira neposredno. Na tak način se lahko zanesljivo zdravi simptome pomanjkanja magnezija.
Nasveti za preprečevanje zgage:
V splošnem velja:
- Zvečer nikoli ne jejte pozno, večerja pa naj ne bo preveč bogata.
- Odpovejte se alkoholu in cigaretam.
- Ne lezite v posteljo neposredno po jedi.
- Spite z rahlo dvignjenim zgornjim delom telesa.
- Ne nosite ozkih oblačil.
Pozor pri:
- hrani, ki je bogata z maščobami: zrezki, Pommes frites, mastno pecivo, majoneza, mastno meso in klobase
- težko prebavljivi hrani: stročnice, vse vrste zelja, paprika, trdo kuhana jajca, čebula, svež kruh
- živilih, ki spodbujajo želodčno kislino: kava, sladkarije, močno začinjene jedi, prevroče in premrzle jedi
- pijačah, ki dovajajo dodatno kislino: gazirana voda, kola, limonada, rdeče in belo vino, peneče vino, koktajli